Zindelijkheidstraining (= poep en plas overal)

Gepubliceerd op 15 oktober 2024 om 23:36

Het leed dat zindelijkheidstraining heet. Bijna 3 jaar is mijn zoontje. Wordt het niet tijd dat hij leert om zonder luier door het leven te gaan bedacht ik me. Ja! We gaan beginnen met de zindelijkheidstraining. Het wordt tijd om mijn peuter weer een stukje zelfstandiger te maken en eindelijk afscheid te nemen van die luiers. Maar hoe doe je zoiets? Cold Turkey: “Sorry, de luiers zijn op! Je kan nu geen luier meer om dus poepen en plassen moet voortaan op het potje” Of toch de wat mildere variant: oefenen (en oefenen en oefenen en…).

Ik koos voor de laatste optie. En dus begon ik bij stap 1: koop een potje. Een dag later stond er een potje in de vorm van een troon in de woonkamer. Als er daadwerkelijk iets op het potje wordt gedaan gaat er een triomfantelijk muziekje af. Tadaaaaa…. Gelukt! Met zoiets onder je billen wil je toch nooit meer een luier om?! Easy peasy dus. Door naar stap 2: luier uit. En net als ik me even omdraai begint mijn zoontje te huilen. Hij staat in het hoekje van de keuken met zijn onderbroek aan zijn benen geplakt en een plasje naast zijn voeten. “Oh, je hebt een natte broek? Kan gebeuren! Kom we doen een schone aan,” Als ik zijn onderbroek naar beneden trek komt er een walm mijn neus binnen waar je u tegen zegt. Poep. Dunne poep. Overal. Tussen de billen, op zijn benen, in zijn onderbroek, aan mijn vingers en natuurlijk een beetje onder zijn voet waardoor de hele keukenvloer onder gestempeld is. Adem in, adem uit. (Hoewel… in dit geval liever niet). Er is maar één oplossing: douchen! Na een kwartier zit ik samen met mijn schone peuter mét schone onderbroek in een schone keuken moe aan tafel.

Waar zijn die luiers? En snel een beetje!! 

Je bent na mijn ervaring natuurlijk enorm gemotiveerd om ook aan de slag te gaan!

Hieronder 7 (serieuze) tips die wel werken om je kind zindelijk te krijgen: 

  1. Timing is alles: Wacht niet tot je kind een ingenieurstitel heeft voordat je met zindelijkheidstraining begint. Maar probeer ook niet je 6 maanden oude baby te vertellen dat het tijd is om naar het potje te gaan. Zoek naar tekenen dat je kleintje interesse begint te tonen - zoals het aanwijzen naar hun kruis als ze nat zijn - en gebruik dat als groen licht.

  2. Koop een toiletvriendelijk potje: Denk aan het potje als een soort van troon voor je kleine koning(in). Kies er eentje die comfortabel is en waar je kind zich op zijn/haar gemak voelt. Bonuspunten als het een leuk kleurtje heeft of muziek maakt wanneer er iets in terechtkomt.

  3. Maak van zindelijkheidstraining een circusact: Stel een vaste routine in waarbij je je kind regelmatig op het potje zet. Het is als een show - de luier gaat uit, de artiest (je kind) neemt zijn/haar positie in op het potje en dan... tromgeroffel... het grote moment! Applaudisseer alsof je in de eerste rij van een Broadway-musical zit, ongeacht het resultaat.

  4. Spreek de juiste taal: Gebruik simpele en grappige zinnetjes om je kind aan te moedigen. "Wil je een plasje doen?" of "Moet de kleine beer naar de grote beer?" Maak er een spel van en laat je kind meedoen aan de lol.

  5. Wees geduldig (en investeer in aandelen van babydoekjes): Zindelijkheidstraining kan net zo rommelig zijn als een food fight in een kleuterschool. Verwacht af en toe wat "spetters" en wees erop voorbereid. Het hoort er allemaal bij!

  6. Maak er een feestje van: Geef je kind stickers, kleine traktaties of misschien zelfs een high five elke keer als ze naar het potje gaan als beloning. Het is als het winnen van de loterij, maar dan met minder geld en meer poep.

  7. Geef het goede voorbeeld (en hoop dat je kind niet te veel van je leert): Neem je kind mee naar de badkamer en laat zien hoe het moet. Laat zien dat ook jij wel eens op het potje gaat - al is het maar om even rustig te zitten en een tijdschrift te lezen.

    En vergeet niet: het leven met jonge kinderen zit vol onverwachte wendingen en verrassingen. Dus blijf lachen, wees geduldig en geniet van de rit - met poep en plas en al!

 

Wat werkt(e) er bij jullie goed?

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.