Slik: hoe overleef ik de schoolvakantie?

Gepubliceerd op 14 mei 2024 om 23:44

Nog even en we hebben de ´eindstreep´ weer gehaald: de zomervakantie! Geen wekker die vroeg af gaat, wakker schrikken omdat je teveel op de snoozeknop heb gedrukt, trommels vullen met gezonde troepjes, honderd keer naar boven roepen dat ze moeten opschieten omdat we bijna moeten gaan en huilende kinderen omdat ze vandaag echt hun haren niet willen kammen. Dat kunnen we een paar weken parkeren. Heerlijk! Maar... zes weken samen zijn. Ja, hier zijn we de zes volledige weken met elkaar. Zes. Weken. 24/7. Quality time. Zo noemen we dat (toch?!) Al is het op sommige momenten ook echt wel even op standje overleven. Of jij zelf gewoon moet werken of juist vrij bent met de kinderen, met deze 5 tips kan jij je vast uit de voeten. 

1) Rust en regelmaat
Daar heb je hem weer! Laten we eerlijk zijn: ook voor kinderen kan het een flinke overgang zijn om van vijf dagen in de week school ineens zes weken vrij te zijn. Natuurlijk is het helemaal niet erg als ze later naar bed gaan (en hopelijk ook later opstaan). Al moeten we niet gaan overdrijven. Een beetje het gebruikelijke ritme aanhouden hoeft dan ook helemaal niet verkeerd te zijn.

2) Maak een vakantieschema
Een schema klinkt meteen zo zakelijk en serieus, maar het inzichtelijk maken van hoe de weken er ongeveer uit komen te zien kan voor sommige kinderen houvast geven. Het kan zeker voor jonge kinderen zo onduidelijk zijn hoe lang ze precies vrij zijn omdat tijd nog een lastig begrip is. Door simpel op een A4'tje een schema te maken met de dagen van de week naast elkaar en de weken er onder kan er genoteerd worden wat ze allemaal te wachten staat. Extra bonuspunten krijg je als je er een klein tekeningetje bij maakt zodat het ook duidelijk is voor de kinderen die nog niet kunnen lezen. Wanneer de dag voorbij is kan het afgekruist worden.

3) Invulling
Oke, leuk zo'n schema. Maar wat zet je er op? Laat kinderen hier over meedenken! Wat zouden ze graag in de vakantie willen gaan doen? Bespreek met elkaar wat haalbaar is. En willen jullie alvast zoveel mogelijk inplannen of bepalen jullie per dag / week wat er op de planning komt te staan? Kunnen er verrassingselementen worden toegevoegd of is dat voor jouw kind juist helemaal niet fijn. Bedenk vooral wat voor jouw kind het beste werkt. Denk eens aan: een speeltuin waar jullie nog niet eerder zijn geweest, een picknick, een kaart knutselen voor iemand en versturen, iets bakken, een (klein) cadeautje voor elkaar gaan kopen en verstoppen in huis en laten zoeken, bezoek een museum/pretpark/dierentuin, maak met elkaar een insectenhotel voor in de tuin, geef een show voor elkaar, maak een ontbijt op bed, houd een bioscoopje in de avond inclusief popcorn, bereid een heerlijk diner voor en maak een restaurantje thuis, ga naar het park / bos. De keuze is reuze. 

4) Een klusje per dag / week
Jonge kinderen kunnen best al wat verantwoordelijkheid krijgen om mee te helpen in huis. Bedenk met elkaar welke klusjes er regelmatig gedaan moeten worden, zoals de vuilniszak naar de container brengen, de plantjes water geven, de vaatwasser in- en uitruimen, de tafel dekken, de tuin vegen, speelgoed in de kamer opruimen, helpen met de was (kleding ophangen met knijpers is meteen een mooie oefening voor de fijne motoriek). Maak van ieder klusje een kaartje en plak hierop klittebandtape. Iedere ochtend kunnen de kinderen zelf een klusje uitkiezen en ophangen. Misschien willen broertjes/zusjes wel een klusje samen doen. Meteen goed voor de onderlinge band. Lukt het ze zonder onderlinge ruzietjes? Hebben ze hulp nodig van jou of kunnen ze het samen voor elkaar krijgen? Bespreek aan het eind hoe het klusje is gegaan.

5) Een liefdevol gebaar
De vakantie is een mooi moment om iets liefdevols voor een ander te doen. Hiermee leer je je kind om aan de medemens te denken. Misschien willen jullie de buurvrouw ontlasten en een tijdelijke hondenuitlaatservice starten door een wandeling te maken met haar hond. Of knutselen jullie een mooi kaartje die je zomaar ergens in de brievenbus doet. Iets lekkers bakken, mooi inpakken en bij iemand langsbrengen die wel wat extra liefde kan gebruiken. Praat met je kind over het belang hiervan en laat het vooral zelf ideeën inbrengen.

Voor je het weet zit de schoolvakantie er weer op. Dus maak er wat moois van met elkaar. Maak die herinneringen om later met een warm hart op terug te kunnen kijken. Want je hebt maar zo´n 18 (als je geluk hebt) zomers met elkaar (slik.. ) voordat ze hun eigen ding willen gaan doen.

E N J O Y !

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.